Wat is Music Rights on Tour?

buma_logo_rgb_white_1.png
BumaStemra regelt de rechten van componisten, tekstschrijvers en uitgevers. Zij krijgen van BumaStemra geld als hun muziek openbaar gedraaid wordt of live gespeeld wordt.
logo-stichting-norma.png
NORMA regelt de rechten van muzikanten. Zij krijgen van NORMA geld als hun muziek te horen of te zien is op televisie. NORMA regelt ook rechten van andere uitvoerende kunstenaars, zoals (stem)acteurs, cabaretiers en dansers.
sena-logo_wit.png
Sena regelt de rechten van muzikanten en producenten. Zij krijgen van Sena een vergoeding als hun muziek in het openbaar gedraaid wordt.

BumaStemra, NORMA en Sena. Je hebt ongetwijfeld van minstens één van deze drie gehoord, maar wat doen we nu eigenlijk voor jou? Jij als muziekmaker, producent, auteur, uitgever?

Officieel heten we Collectieve Beheersorganisaties (CBO’s), wij beheren de inkomsten en de verdeling van deze inkomsten voor een groep, in ons geval op het gebied van auteurs- en naburige rechten. Dus wij zorgen ervoor dat er voor jouw werk betaald wordt en dat het op jouw rekening komt. Alle drie doen wij dit in Nederland, maar wij zorgen er ook voor dat er geld uit het buitenland voor jouw werk binnenkomt. We hebben veel gemeen met elkaar, maar we doen niet hetzelfde, in de tabel hieronder hebben we kort een paar verschillen onder elkaar gezet. In 2019 hebben we de handen ineen geslagen en zijn we begonnen met Music Rights on Tour, we willen zoveel mogelijk studenten, jonge muzikanten, producenten, componisten en auteurs bereiken en op een makkelijke manier uitleggen hoe je je geld kan claimen bij ons.

BumaStemra

NORMA

Sena

Bedrijfsvorm

Vereniging / Stichting

Stichting

Stichting

Wet

Auteurswet (sinds 1912)

Wet op de naburige rechten (sinds 1993)

Wet op de naburige rechten (sinds 1993)

Rechthebbenden

Componisten, tekstdichters & uitgevers (publishers)

Uitvoerende kunstenaars

Uitvoerende kunstenaars & producenten (labels)

Betalingen

Buma 4 x per jaar Stemra 2 x per jaar

4 x per jaar

4 x per jaar

Doel

Incasseren en uitkeren muziekgebruik in Nederland én buitenland

Incasseren en uitkeren muziekgebruik in Nederland én buitenland

Incasseren en uitkeren muziekgebruik in Nederland én buitenland

Een initiatief van

Ook interessant

Neem contact op FAQ