Masterclass Batavierhuis, 15 november 2022

Share

Masterclass Batavierhuis, 15 november 2022

Music Rights on Tour brengt ons op zoveel bijzondere plekken in ons mooie Nederland: vandaag mogen we naar het Batavierhuis in Rotterdam. De eerste keer dat we hier aanwezig zijn, met dank aan Mark van Schaick. Mark ‘boekt’ ons vaak op zijn eigen evenementen, waaronder Injazz en New Music Conference (waar we vorige week waren); nu dus ook via hem hier aanwezig. Geweldig om sympathisanten zoals Mark te hebben, die ons ondersteunen en promoten daar waar mogelijk. Hierdoor kunnen we op vele plekken deelnemers bijpraten over (de waarde van) muziekrechten.

De voorbereiding is tot in de puntjes geregeld door Katinka. De concertzaal is heel gezellig ingericht, er is een vriendelijke ontvangst en direct bij de start van onze masterclass wordt ons duidelijk dat we een hele goede groep voor onze neus hebben. Iedereen in deze groep is muzikant, sommigen zijn ook producent, er zijn ook componisten en auteurs er zijn zelfs muzikanten die op TV zijn geweest. Bam, vol in de doelgroep dus, top!

We beginnen onze masterclass door de overeenkomsten en verschillen toe te lichten over auteursrecht en naburig recht, de basis dus. Al snel krijgen we de eerste vraag vanuit het publiek en de masterclass heeft uiteindelijk meer weg van een Q&A, zoveel vragen krijgen we op ons afgevuurd. Supergoed! Vragen over muziekrechten in het buitenland, hoe het precies zit met muziek in eigen beheer, het belang van masterrechten, de functie van een uitgever en het aanleveren van speellijsten. We merken duidelijk dat deze groep al wat meer weet van muziekrechten en dat ze hun kennis zo willen bijschaven zodat ze zeker weten dat ze geen geld laten liggen. We zijn blij dat we ze meer informatie kunnen meegeven. Na het beantwoorden van de vragen gaan we verder met de masterclass, wat vervolgens eigenlijk meer een samenvatting is van alles wat we eerder met elkaar besproken hebben. Een bijzondere sessie dus!

Na 1,5 uur nemen we een korte pauze, waarna we weer verder gaan met onze quiz over muziekrechten. Hierin komen veelal vragen naar voren over onderwerpen die we besproken hebben, met een paar kleine instinkertjes om het spannend te maken. Uiteindelijk reiken we de bol.com bon uit aan een terechte winnaar die lang aan kop heeft gestaan. Een heerlijke interactie met deze quiz, iedereen zit vol energie, zo mooi te zien.

Bij het afsluiten onze sessie geven we aan dat we nog even beschikbaar blijven voor 1-op-1 vragen, en ook daar wordt gretig gebruik van gemaakt. We hebben nog een paar leuke gesprekken en delen onze kaartjes uit aan diegenen die nog meer vragen hebben, waar we op kantoor even verder naar zullen kijken. Tegen de avond sluiten we met een heel positief gevoel een ontzettend leuke middag af, en we spreken met Mark & Katinka af dat we volgend jaar zeker weer een keer terug zullen komen voor de andere Batavieren die er vandaag niet bij konden zijn. Het was geweldig, dank aan iedereen!

Share this article

Een initiatief van

Ook interessant

Neem contact op FAQ